1. Sambata, 12 Ianuarie ora 10, deschiderea scolii. Modulul I curs teorie (10.00 – cat ne tin puterile). Locatia: Urmeaza sa fie stabilita.
2. Duminica, 13 Ianuarie, Modulul II teorie. Locatia: Urmeaza sa fie stabilita
3. 18-20 Ianuarie, Modulul I atelier practic. Locatia: Herculane / Valea Cernei – Muntii Mehedinti.
4. 15-17 Februarie, Modulul II atelier practic, Locatia: Muntii Tarcu
5. 8-10 Martie, Modulul III atelier practic + examen. Locatia: Muntii Retezat.
Costuri
– prima cazare corespunzatoare primului atelier se face la pensiunea Dumbrava de pe Valea Cernei /Herculane si costa 35-45 lei /noapte /persoana. Pensiunea are restaurant.
– a doua cazare este la cabana Cuntu din muntii Tarcu si costa 15 lei/noapte/persoana. Nu este restaurant.
– a treia cazare se face in cabana privata in Rausor/Retezat, costa 40-45 lei/noapte/persoana (microstatiunea are posibilitati de servit masa).
– cine doreste poate folosi cortul in orice locatie, este loc bun langa cabane.
– mancarea din straita sau la restaurant, dupa bunul plac.
Costul scolii de Iarna Nahannycamp 2019 este de 750 lei/persoana si cuprinde evenimentele mentionate (doua zile de modul teoretic, expozitie echipamente, utilizare, clasificari, consultanta, schi alpin si de tura, invitati speciali – declaratii si experiente, curs montan de iarna etc, a doua zi integral tehnici de deplasare iarna, salvari, curs prim ajutor, avalanse, tipuri de zapada, citirea versantilor, zapezii, abordari, tehnici etc, de la orele 10-18 pt ambele zile, cat si cele trei ateliere/workshop in munti, de la Herculane, Tarcu, Retezat – in atelierele Tarcu si Retezat sunt incluse lectii de schi offpiste, tehnici de intoarcere la urcare, schimb de directii in ascensiune, virajele + tehnici de slalom in zapada nebatuta, pulver, crusta etc).
Costul de 750 de lei /persoana nu include cheltuieleile de cazare, masa si transport si nici examenul de final care este OPTIONAL (80 lei/persoana). Examenul consta in discutii libere (gratis) si proba practica, urcarea vf Retezat din saua Lolaia (sau Peleaga pe alta ruta).
Echipamentul unei ture sau unei drumetii de iarna facute in munti este atat unul “normal” cat si unul tehnic. Ca sa te poti deplasa si bucura de siguranta iarna pe munte si pt a putea participa la atelierele unei scoli de iarna responsabile, ai nevoie de un minim de echipament tehnic. O parte din acesta il asiguram noi: hamuri, casti, carabiniere, zelburi, corzi. Tu va trebui sa fii echipat cu bocanci de iarna, col?ari si piolet. Poti sa le cumperi, sa le imprumuti pe toate sau doar o parte din ele dar, ca sa putem face treaba, este bine sa le ai pe toate.
REDUCERI SI FACILITATI
* studentii geografi au gratuitate la scoala de iarna.
* studentii si somerii au reducere 50%
* scoala se poate achita in transe/rate (de-a lungul a 5 luni de zile, de exemplu incepand cu luna Octombrie pana in martie sau in 2-4 rate incepand o data cu startul scolii)
* la achitarea integrala a scolii sau dupa achitarea ei integrala, beneficiezi de o reducere de 10-20% (in functie de articol si customizarile alese) pt orice produs nahanny de pe www.nahanny.com. Aceasta reducere este valabila pt comanda facuta in prima saptamana calendaristica de la achitarea integrala a scolii iar termenul de executie/livrare difera de la 1-4 saptamani, in functie de comenzile pe rol.
Ce oferim noi? Ce primesti tu? Ce evaluam noi?
Pe munte, prezenta riscului nu se poate evita. Oameni de tot felul, ghizi, instructori, alpinisti, salvamontisti, nu pot stapani previziunea riscurilor, nici sa garanteze securitatea deplina. Aceasta situatie implica prudenta, vigilenta si modestie in aprecierea muntelui si a capacitatilor de reactie.
Ce oferim noi si ce primesti tu?
Cunostinte despre UTILIZAREA adecvata a sistemelor si echipamentelor tehnice specifice pentru fiecare tip de activitate montana pe care vrei sa o practici, necesare experientei pe care vrei sa o dobandesti iarna: drumetie montana, ascensiuni montane pe stanca, ascensiuni pe zapada, teren mixt, schi de tura sau alpin.
Cunostinte despre sistemele tehnice de ASIGURARE valabile in toate activitatile montane: noduri(asigurare, legare, filare si rapel, de urcare), utilizarea hamurilor si legarea in coarda, asigurari(tipuri, naturale, fixe, mobile, in zapada si gheata, evaluarea asigurarilor), tipuri de ancorari(unidirectionale, multidirectionale, intr-un singur punct, in puncte multiple), utilizarea corzilor, factor de cadere, factori care afecteaza caracteristicile corzilor in timp, cu gama de variabile:
– ascensiuni montane pe STANCA. Conditii: soare, frig, ploaie, zapada, teren friabil sau alunecos, vizibilitate redusa. Echipament: corzi, carabiniere, bucle, frienduri, nuci, pitoane, ciocan, casca, ham, dispozitive de filare, coborare. Sisteme tehnice: regrupari, filarea, urcarea si coborarea in coarda, tehnici de urcare, traversari, pendulari, rapel, asigurarea in rapel, dispozitive, rapeluri multiple, urcarea pe coarda(dispozitive, noduri, autosalvare), prize, tipuri de prize.
– ascensiuni de iarna pe ZAPADA si MIXT. Conditii: frig, caderi de gheata, zapada, ninsori, avalanse. Echipament: corzi, carabiniere, pioleti, ham, piton gheata si stanca, casca, dispozitiv filare, coborator, lopata, sonde, etc. Sisteme tehnice: mersul pe zapada afanata cu bete de schi, baterea urmelor, mersul la coltari si piolet(baston, sprijin, pozitia ciocului, etc), opriri in piolet, traversari, urcari, regrupari, coborari, rapeluri.
– ascensiuni si deplasari pe SCHI DE TURA. Conditii: zapada dificila, grea, inghetata, pulver, vizibilitate redusa, obstacole, panta abrupta, alternanta pantei, etc. Sisteme tehnice: urcarea(piei foca, inaltatoare, coltari schi, stabilire directie si traseu, trasarea urmei, intoarceri), coborarea(trasarea urmei, coborarea asigurata, opriri, regrupari), traversari.
Cunostinte despre ZAPADA si AVALANSE( cauze, factori, declansari, tipuri, etc).
Cunostinte despre:
– mentinerea unei MARJE ADECVATE DE SIGURANTA(alternative disponibile, vointa de a atinge tinta propusa, alte obiective).
– IDENTIFICAREA FACTORILOR DE RISC / elemente cu potential de risc extern(determinati de mediul montan: vreme, caderi de pietre, traseu friabil, etc) si intern(determinati de membrii echipei: pregatire, dinamica, nivel psihic, etc).
– METODE DE MINIMIZARE A RISCULUI potrivit situatiei din teren(evitarea pasajului, expunerea asigurata, echipament adecvat).
– pregatirea unui PLAN DE ACTIUNE / procedura de urgenta in cazul unui incident periculos.
– actiunea de SALVARE / AUTOSALVARE si punerea la adapost a victimei.
Previziunea este avansul pe care-l poti avea pe munte. Capacitatea de a vedea in perspectiva iti da forta de reactie.
Cunostinte despre ALEGEREA:
– echipamentului tehnic adecvat situatiei date.
– tehnicii potrivite pentru momentul si locul actiunii.
– corecta a sistemelor de asigurare folosite in concordanta cu conditiile din teren.
Noi te putem ajuta sa reusesti. Iti oferim sanse in plus ca sa reusesti. Si nu trebuie sa uiti: de progresele tale beneficiaza toata echipa, nu doar tu!
ATELIERE si modalitati de invatare prin antrenament si exercitiu, experimentare, autoevaluare, verificare, avertizare.
Cel mai greu aspect de invatat iarna pe munte este sa faci doua lucruri: primul este sa faci lucrurile in ordinea importantei lor iar al doilea este sa continui sa faci lucrurile in ordinea importantei.
REGRUPARI, PASAJE SI TRECERI DIFICILE echipate astfel incat sa asigure deplasarea in conditii de siguranta a participantului si modalitati de deplasare cu RUTE OPTIME, alese in concordanta cu conditiile din teren si starea zapezii.
Nu doar faptul ca faci pe munte lucruri care-ti plac, ci faptul ca le faci pe cele care trebuie, iti asigura protectia.
Situatii NEPREVAZUTE: conditii meteo improprii, declansarea de “conflicte”, blocaje, diverse pericole in teren, conditii diverse de inaintare.
Pregateste-te! Nu poti face echipa puternica cu indivizi slabi.
Suport de curs.
Alpinistul care stie “CUM” va avea succes; alpinistul care stie “DE CE” se va intoarce sanatos acasa…
Ce evaluam noi?
– Spiritul practic / abilitatea manuala / abilitati tehnice.
– Necesarul de echipament.
– Utilizarea corecta a echipamentului specific, cunostinte de specialitate.
– Adaptabilitatea echipamentului din dotare la cerintele traseului(prin lipsa….).
– Ajustarea corespunzatoare a echipamentului / timpului.
– Capacitatea de coordonare a propriilor actiuni.
– Capacitatea de “citire” a situatiei + decizia corecta.
– Spiritul de observatie si identificarea riscului.
– Corectia eficienta a erorilor.
– Viteza de deplasare adaptata.
– Alegerea ritmului, schimbarea / mentinerea lui.
– Ritmul corelat cu pericolul / morfologia terenului.
– Limbajul utilizat.
– Responsabilitatea, exigenta, precizia.
– Increderea, siguranta.
– Profesionalism in finalizarea turei montane.
Oamenii fac ceea ce vad. Oamenii vad ceea ce sunt pregatiti sa vada…
Daca pot sa te ajut cu altceva in plus sau pt orice alte informatii, nu ezita sa ma suni la tel 0722 925 234 (orele 10 -16, luni-vineri).
Daca doresti sa faci parte din echipa 2019 te rog inscrie-te prin email la nahanny@gmail.com cu nume, varsta, ocupatie, experienta montana (de trei sezoane si de iarna daca este), ski (orice nivel) sau daca faci ski de tura, nr telefon, motivatie participare la scoala de iarna, cum sau prin cine ai ajuns sa alegi Nahannycamp.
Cu prietenie,
Dan Glazer