“Trei zile la perete – poarta-ti singur de grija pe stanca!” este pentru acei care doresc sa simta binefacerile oferite de natura, munte si stanca in special. Pereti cu trasee simple si mai grele, scurte sau mai lungi, aproape de locul de baie si izvor, aproape de masina dar fara accesul ei acolo, cu umbra si loc de plaja, balanganeala in hamac, cu pomi fructiferi deasupra capului, cu teren pentru corturi, cu tiroliana peste rau, un loc cu oameni care-ti vand lapte si branza, un loc de unde pornesti in drumetii faine…
Cincizeci de gauri in peretii de calcar, tot atatea ancore si “urechi” pentru carabiniere. Ateliere de invatat tehnica alpina la mica inaltime, topuri cu lant amenajate pe brane confortabile. Trasee de cocotat frumoase, cu tot felul de prize, pentru incepatori dar si pentru avansati.
Cui i se adreseaza atelierul?
Un om pregatit face cat doi! Deviza este “antrenament in situatii diverse”. Trebuie sa inveti sa fii putin sportiv, inventiv, inginer sau fizician. Uneori pe munte, esti nevoit sa faci traversari pe teren stancos, intersectezi zone friabile, te confrunti poate cu lipsa asigurarilor sau cu rataciri pe creste periculoase.
Atelierul se adreseaza deci celui care vrea sa simta viata atarnat in sfori? Se adreseaza celui care vrea sa incerce escalada sportiva? Sau celui care doreste sa devina alpinist? O mare parte din raspuns este NU. Dar si lor. Atelierul este pentru iubitorii de natura si munte. Complexati sau nu, frustrati sau nu, este pentru persoanele care doresc sa se redescopere in permanenta(si mai pot…). Sa cunoasca oameni, sa-si faca prieteni. Sa interactioneze cu natura in orice anotimp si pe orice vreme. Sa stea. Sa nu faca nimic. Sa respire. Sa se gandeasca. Sa traiasca pentru cateva zeci de ore departe de “nebunia civilizata” a orasului. Sa le miroase hainele a fum, de la focul care le-a facut gulasul sau mamaliga de seara.
Deci, cum sa acumulezi experienta de viata? Parasind Plantatia!
Ce invatam si exersam practic la workshop?
- Catararea corecta. “Dictionar explicativ”.
- Asigurarea buclelor si folosirea anourilor.
- Filajul. Fiecare fileaza, asigura si-l lasa in coarda pe colegul sau.
- Rapelul(dispozitive, noduri, blocari, franari, autoprotectie, etc)
- Triunghiul fortelor. Fiecare formeaza sistemul in 2 sau 3 ancore, il tensioneaza si face rapel din el.
- Folosirea unei singure “urechi” la rapel.
- Topul. Demontare. Riscuri. Protectie.
- Regruparea.
- Urcarea pe coarda. Lucrul la inaltime.
- Sistem de scripeti. Salvari. Tiroliana.
- Catarare.
- Retrageri. Capcane. Situatii.
- “Citirea” stancii, peretelui, traseului